Wat is mijn woning waard?

gWoonmakelaars hoofddorp haarlem woning waard taxatie

Wat is mijn woning waard?

Als woning eigenaar of toekomstige eigenaar wil je soms weten wat je (gekochte) woning waard is. Hiervoor heb je verschillende methodes zoals een waardebepaling en een officiële taxatie. In dit artikel leggen we je de verschillen uit.

Waardebepaling

Je kunt om verschillende redenen willen weten wat jouw woning waard is. De voornaamste reden is verkoop. Hiervoor kun je een makelaar uitnodigen voor een advies vraagprijs en hierbij geeft de makelaar ook aan wat de woning zal opbrengen in de woningmarkt. Je krijgt vaak na afloop van het gesprek een offerte i.c.m. dit advies en omdat dit geen officieel document is noemen we dit een waardebepaling. Zowel bij een waardebepaling als een taxatie gaat de makelaar of taxateur uit van de marktwaarde van een object. De definitie van marktwaarde luidt als volgt: 

“Het geschatte bedrag waartegen een object tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper na behoorlijke marketing in een zakelijke transactie zou worden overgedragen op de taxatiedatum, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld” (bron: NRVT)

gWoonmakelaars hoofddorp haarlem te koop woning waard taxatie

Taxatie

We noemen het bepalen van de waarde een taxatie op het moment dat er een officieel taxatierapport wordt uitgegeven. Het rapport bevat informatie over de ligging en staat van de getaxeerde woning, maar natuurlijk ook over het aantal vierkante meters woon- en perceeloppervlakte. De marktwaarde wordt onderbouwd door (recente) transacties van vergelijkbare objecten en wordt vaak gevalideerd aangeboden. Een taxatierapport kun je onder andere nodig hebben voor de financiering van een gekochte woning, een overbruggingshypotheek, verbouwing en/of het eraf halen van je risico opslag.

Niet iedereen mag een taxatierapport maken en ondertekenen, hiervoor dien je een vaktest af te leggen en de taxateur dient ingeschreven te zijn bij het NRVT. Sommige taxateurs zijn zelfs nog beëdigd voor de rechtbank.

5

Taxatie tbv een verbouwing

We hebben eerder al de definitie van marktwaarde uitgelegd. Mocht je een taxatierapport nodig hebben voor je verbouwing zullen er in het rapport twee waarden komen; de marktwaarde en de marktwaarde na verbouwing. De opdrachtgever dient een verbouwingsspecificatie aan te leveren waarin gespecificeerd staat wat hij/zij gaat doen, i.cm. de (geschatte) kosten.

Er zijn 2 verschillende berekeningen die een taxateur hierop los laat; betreft het een verbouwing voor woningverbetering dan zal de taxateur ca. 70-80% van de kosten meerekenen in de stijging van de waarde. Dit is geen gegeven; zit er bijvoorbeeld een keuken in van een week oud, maar niet naar de smaak van de opdrachtgever zal de waarde niet heel veel stijgen. Bij het vergroten van een woning, denk aan een uitbouw of een dakkapel, kan een taxateur vaak rekenen met de vierkante meter prijs. 

Taxatie tbv verhuur

Een complexe taxatie waarin de marktwaarde in verhuurde staat wordt berekend. De definitie luidt: “Het geschatte bedrag waartegen vastgoed in verhuurde staat tussen een bereidwillige koper, niet zijnde de huurder, en een bereidwillige verkoper na behoorlijke marketing in een zakelijke transactie zou worden overgedragen op de waardepeildatum, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld.” 

Een taxateur dient altijd de huidige situatie te taxeren. Dat wil zeggen; als er ook maar iemand anders dan de eigenaar woont of (tijdelijk) verblijft in de woning (ook zonder huurcontract aan bijvoorbeeld een zus, broek, nicht, neef, etc) dan dient de woning in verhuurde staat te worden getaxeerd. Dit kan gevolgen hebben voor een particuliere koper die de woning laat taxeren voor zijn/haar financiering, omdat de waarde vaak lager uitvalt. De taxateur dient in deze situatie een rendementsberekening toe te voegen.

gWoonmakelaars hoofddorp haarlem woning waard taxatie

Taxeren voor risico opslag

Als jouw woning meer waard is dan de hypotheek die op de woning rust kan het in sommige gevallen gunstig zijn om de woning te laten taxeren om zo in een lagere rente klasse te vallen. Stel jouw hypotheek is 80% van de waarde van je woning dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers een lagere rente.

Je maakt dan wel kosten voor de taxatie, maar op de langere termijn (vaak al binnen 1 jaar) heb je deze kosten alweer terugverdiend. Laat je goed informeren bij je hypotheekverstrekker, want er zijn ook voorwaarden aan verbonden (bijvoorbeeld bij verhuizing binnen een X aantal jaar).

Zelf de waarde berekenen

Er zijn verschillende websites een online tools die de waarde van je woning zeggen te berekenen. Wij adviseren altijd een makelaar taxateur te laten langskomen die NWWI geaccrediteerd is. De websites geven namelijk een schatting vaak op basis van een postcode model maar kunnen zoals u zult begrijpen niets zeggen over de afwerking en staat van de woning (toch een essentieel onderwerp).

Dit kan uiteindelijk heel positief – of juist niet – uitvallen. De websites zijn dus leuk om een idee te krijgen, maar wil je verkopen nodig dan altijd een professional uit. Voor verkoop mag dit dus een gratis en vrijblijvende waardebepaling zijn. Voor verbouwing, oversluiten, etc dient dit een officieel taxatierapport te zijn. 

7

Wie bepaalt de waarde van mijn woning?

In de (NVM) makelaarswereld zijn er 3 type makelaars:

  • Assistent makelaar (ARMT); een assistent makelaar mag alleen verkoop bezichtigingen en onderhandelingen doen, maar geen waarde bepalen, geen taxatierapport uitbrengen, geen aankoop bezichtigingen en geen koopakte laten tekenen
  • Kandidaat makelaar (KRMT); een kandidaat makelaar mag zowel verkoop- als aankoop bezichtigingen doen. Tevens mag een kandidaat makelaar in een gesprek een advies geven over de vraagprijs en aangeven wat hij/zij verwacht dat de woning zal opbrengen, onderhandelingen en koopakte tekenen. De kandidaat makelaar mag geen officieel taxatierapport uitbrengen
  • Register makelaar (RM): dezelfde werkzaamheden als een kandidaat makelaar maar dan met afleggen van de vaktest en beëdiging door de NVM.
  • Register taxateur (RT): iedereen mag zich makelaar noemen, maar conform de regels van de NVM zal een register taxateur alleen taxeren en officiële taxatierapporten uitbrengen.
  • Register Makelaar Taxateur: tot 2021 kon je bij het behalen van de vaktest een dubbele titel halen; register makelaar taxateur (RMT). Een register makelaar taxateur is beëdigd door de NVM en is ingeschreven bij het NRVT en mag alle werkzaamheden doen.

Een makelaar / taxateur kan er ook nog voor kiezen om zich te laten specialiseren in bijvoorbeeld bedrijf onroerend goed en/of agrarisch. 

De rode draad in dit artikel is; laat je informeren door een bevoegde professional om de waarde van jouw nieuwe huis of appartement te bepalen. Daarnaast, zorg er voor dat jouw NWWI taxatie wordt voldaan door een lokale professional!

gWoonmakelaars hoofddorp haarlem woning waard taxatie
Recent Posts